Inhaalslag deel 1: Oma

Ik had me voorgenomen hier regelmatig te posten. Tot ik een zeer vervelend telefoontje kreeg een maand of twee geleden…

In de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober werd ik rond een uur of 4 gebeld door mijn opa. De vage klachten welke mijn oma had bleken niet ondanks dat ze dat daar wel vermoedden een griepje te zijn, maar ernstige hartklachten. Op dat moment lag ze zelfs in een operatie met slechts 20% overlevingskans.

Voordat je enorm schrikt, het gaat inmiddels weer erg goed met m’n oma. Ze heeft die nacht/dag in totaal zo’n 12 uur in operatie gelegen, waarbij de overlevingskans op een gegeven moment zelfs op slechts 5 tot 10 procent geschat werd. Zo zie je maar weer wat een vechters mijn grootouders zijn (eerst m’n opa het ziekenhuis in na die val van een steiger, en nu m’n oma).

Reden waarom ik het posten van deze post en alle vervolgposts telkens weer heb uitgesteld is omdat ik er niet veel voor voel alle details weer op te moeten halen en in te typen. Waar het op neer komt is dat een deel van het hart is afgestorven, daardoor de druk in twee kamers te groot werd en er in het schot tussen deze kamers een gat geslagen is. Dit gat is gedicht.

Mijn moeder en zusje zijn die nacht nog naar Ierland gevlogen om er daar voor m’n oma maar met name m’n opa te zijn (en om afscheid te kunnen nemen indien noodzakelijk, wat gelukkig dus niet nodig was).

Na daar ruim een week geweest te zijn, ben ik later in de herfstvakantie nog daarheen gegaan met George en m’n zusje, ook weer om beiden een hart onder de riem te steken en om ze te helpen waar nodig.

Inmiddels zijn m’n grootouders alweer ruim een week in Nederland (met de auto/boot, want vliegen is geen optie voorlopig). Hebben ze in ieder geval Sinterklaas mee kunnen maken, iets wat m’n oma liever niet had willen missen. En het is toch ook wel fijn om elkaar wat vaker te zien zodat we een oogje in het zeil kunnen houden 😉

Het belangrijkste is in ieder geval dat voor zover het er nu naar uit ziet oma er wel weer boven op gaat komen. Maar dit zal wel nog de nodige tijd nodig hebben…