CrossRadio Stopt

Ik liep er al een tijdje tegen aan te hikken: wat te doen met CrossRadio? Gistermiddag is hierin een besluit in genomen: CrossRadio stopt er mee.

Inmiddels word ik overspoeld met de “waarom” vraag. Eigenlijk nog door verrassend veel mensen (kennelijk was het bereik van CrossRadio toch niet helemaal zo klein als we dachten).

In het kort: “De kosten (tijd, geld, ruimte, middelen, energie) wegen niet op tegen de baten (geen ECP’s maar alleen “plezier”).” Aangezien men daar op Twitter geen genoegen mee lijkt te nemen, toch wat meer uitwijding:

Wat kost CrossRadio?

CrossRadio kost geld (en middelen). Naast de muzieklicenties, is er het onderhoud aan en vervanging van de apparatuur, het stroomverbruik, de telefoonlijn etc etc. Dit terwijl er eigenlijk absoluut geen budget voor beschikbaar is. Elke keer dat er geld in gestoken moet worden moet ik daarvoor “zeuren” bij budgethouders, of het geld er zelf in steken vanuit een potje wat eigenlijk elders voor bedoeld was of zelfs privé (ik heb denk ik in de afgelopen jaren voor zo’n €3000,- zelf in CrossRadio gestoken).

CrossRadio neemt ruimte in beslag. Logisch natuurlijk, je hebt een fysieke radiostudio nodig. Maar we komen al chronisch ruimte te kort voor alle andere faciliteiten die we nodig hebben vanuit het Labbeheer Mediatechnologie en het in oprichting zijnde projectbureau.

CrossRadio kost tijd. En die mag ik er niet in steken. Andere taken, die wel direct van invloed zijn op het onderwijs (zie verderop het verhaal over ECP’s), hebben absolute voorrang. Elke minuut die ik in CrossRadio steek is daarmee dan ook op papier privé tijd.

CrossRadio kost energie. Met name op het gebied van verantwoording tegenover studenten en collega’s van mijn werkzaamheden. Steeds vaker en vaker moet ik verdedigen dat ondanks dat mijn werkplek in dezelfde ruimte zit als de radiostudio, dat helemaal niet betekend dat ik werktijd in CrossRadio steek. Men weigert dat echter te geloven. Deze week hoorde ik via-via dat zelfs m’n nieuwe (interim) leidinggevende schijnt te denken dat ik veel tijd in CrossRadio stop. In hoeverre dat waar is weet ik niet, maar de roddels zijn e in ieder geval wel. Ik ben het zat om het steeds te moeten verdedigen, waardoor CrossRadio alsnog ook daadwerkelijk werktijd en energie kost….

Wat levert CrossRadio op?

Puur rationeel gezien dienen we vanuit het onderwijsperspectief dan te kijken naar het aantal ECP’s (studiepunten) dat CrossRadio opleverd. Al het andere is secundair.

ECP’s: CrossRadio komt in het curriculum van de opleiding één dag per semester terug binnen het keuzesemester Broadcast & CrossMedia Technology. Gemiddeld zijn dit 14 studenten per semester. Dat komt neer op een studiebelasting van ongeveer 6 uur per student per semester, in totaal 168 uur wat gelijk staat aan 6 ECP’s. Dit staat echter totaal niet in verhouding met alles wat CrossRadio kost (zie hierboven).

Plezier: Uiteraard is het gewoon enorm leuk om radio te maken op CrossRadio. Ik vind het dan ook jammer dat ik zelf al zo lang geen radio meer heb kunnen maken, maar het zij zo. Echter, hoewel het belangrijk is om een plezierige leeromgeving te hebben, is CrossRadio daarvoor niet noodzakelijk.

Netwerk: We hebben mede namens CrossRadio betere contacten gekregen met medewerkers van 3FM (op zo’n beetje alle afdelingen). Echter, deze contacten waren er ook zonder CrossRadio geweest, alleen wat minder sterk.

 

Zet dat alles tegenover elkaar en je komt tot een conclusie. Morgen wordt de stekker uit CrossRadio getrokken.

Om de sluiter van DomienFM even te jatten:

Boem, iedereen is dood, einde!